Street Fighter Oyunu Hakkında Bilgiler

Dövüş oyunları denilince aklımıza gelen ilk serilerden bir tanesi olan Street Fighter, farklı versiyonlarıyla nesilden nesile oyunseverlerin favorileri arasında. Filmleriyle de sinemaseverlerin gönlünü kazanmış olan Street Fighter oyun serisi hakkında bazılarını ilk kez duyacağınız ilginç bilgilere gelin yakından bakalım.

Şu an kaç yaşında olursanız olun eminiz bir Street Fighter oyunu oynamışsınızdır çünkü serinin ilk oyunu 1987 yılında oyunseverlerin beğenisine sunuldu ve 2016 yılındaki Street Fighter 5’e kadar oyunun devamlı yeni sürümleri, yan hikayeleri ve ana ürünleri yayınlandı. Yani Street Fighter demek, ince bir hesapla dededen toruna bile kalabilecek bir dövüş oyunu mirası. 

Tabii Street Fighter yalnızca oyun olarak kalmadı, pek çok animasyonu, televizyon dizisi ve sinema filmi de çekildi. Hatta öyle ki bazen filmlerin çıkması, oyunların hikaye açısından çok daha zengin olmasını bile sağladı. Eğer sıkı bir hayran değilseniz kolay kolay duyamayacağınız Street Fighter oyun serisi hakkındaki bazı bilgilere gelin yakından bakalım ve kendimizi biraz nostalji rüzgarına kaptıralım.

Street Fighter hakkında ilginç bilgiler:

  • Street Fighter adı efsane bir dövüş filminden alındı.
  • Kombo vuruşlar aslında bir yazılım hatası olarak ortaya çıktı.
  • Street Fighter II dövüş oyunları patlaması yarattı.
  • Street Fighter II sürümleri hackerlar sayesinde çıktı.
  • Oyunculara karakter seçimi sunan ilk oyun Street Fighter II olmuştur.
  • Chun-Li olmasaydı Lara Croft da olmazdı.
  • Oyunun hikayesi filmden sonra zenginleşti.
  • Street Fighter karakterleri gerçek hayattan ilham alınarak tasarlanmıştır.
  • Pek çok kez Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmeyi başarmıştır.

Street Fighter adı efsane bir dövüş filminden alındı:

Street Fighter oyun serisinin klasik dövüş filmlerine saygı duruşunda bulunduğu pek çok nokta var, bunlardan biri de adıdır. Dövüş filmlerinin efsane oyuncusu Sonny Chiba’nın rol aldığı 1974 yapımı Gekitotsu! Satsujin ken filmi, Amerika Birleşik Devletleri’nde The Street Fighter adıyla vizyona girmiştir. Filmdeki şiddetin dozu o kadar yüksektir ki yalnızca bu sahneleri yüzünden X notu ile piyasaya sürülmüştür. Şiddet sahneleri nedeniyle X notu alan ilk filmdir. 

Kombo vuruşlar aslında bir yazılım hatası olarak ortaya çıktı:

1987 yılındaki ilk Street Fighter oyununda standart vuruşların yanında özel hareketler de vardır ancak bunlar şirket tarafından tanıtılmadığı için oyuncular kendileri keşfetmek zorunda kaldı. Bu sayede oyunun daha da sevildiğini fark eden geliştiriciler Street Fighter II oyununu geliştirirken özel hareketler için düğmelerin tepki sürelerini değiştirdiler. Tepki süresinin değişmesi ile geliştiriciler fark etmeden kombo hareketlerin önünü açtı. Yani bir oyuncu yumruk atarken aynı zamanda eğilerek tekme atabilir hale geldi.

Street Fighter II dövüş oyunları patlaması yarattı:

İlk Street Fighter oyunundan sonra geliştirici Capcom şirketi Tiertex ve Human Killing Machine oyunlarını çıkardı ama istediği etkiyi yaratamadı. Bunun yerine halihazırda sevilmiş oyunu geliştirerek 1991 yılında Street Fighter II: The World Warrior oyununu piyasa sundular ve tarihi değiştiren bir adım attılar. Street Fighter ilk dövüş oyunu değildi ancak Street Fighter II o güne kadar görülmemiş grafikler ve hikaye sunduğu için o dönem oyun salonları dolup taşmaya başladı. Bunu gören diğer oyun geliştiricileri de art arda dövüş oyunları çıkarmaya başladılar. 

Street Fighter II sürümleri hackerlar sayesinde çıktı:

Street Fighter II öyle çok sevildi ki Capcom hemen Street Fighter II: Champion Edition sürümünü piyasaya sürdü. İyi ama bu oyun için oyun salonlarındaki makinelerin yükseltilmesi gerekiyordu ve bu çok masraflıydı. Bunun üzerine dönemin hackerları yeni sürümdeki en sevilen hareketleri var olan oyuna eklemek için birkaç düzenleme yaptılar. Capcom bu yasadışı faaliyetleri görünce tabii şoke oldu ama hızla toparlandı ve madem halkın istediği buymuş diyerek Street Fighter II Turbo versiyonu piyasaya sürdü. Böylece oyunu daha basit bir makine yükselmesiyle oynanabilir hale getirdi.

Oyunculara karakter seçimi sunan ilk oyun Street Fighter II olmuştur:

İlk Street Fighter oyununda oyuncular yalnızca Ryu karakterinin gözünden oynayabiliyorlardı, ikinci kişi ise Ken oluyordu. Street Fighter II ile birlikte dövüş oyunlarında bir devrim yaşandı ve oyuncular her birinin kendi geçmişi, hikayesi, istatistiği ve özel hareketleri olan farklı karakterlerle tanıştılar ve bunlardan birini seçme şansına sahip oldular. Daha sonra dövüş oyunları için standart bile hale gelen çoklu karakter özelliği ilk kez Street Fighter II ile ortaya çıkmıştır. 

Chun-Li olmasaydı Lara Croft da olmazdı:

Street Fighter’ın fırtına gibi estiği yıllarda tam anlamıyla oyun dünyasında kadının adı yoktu. Derken Street Fighter II çıktı ve oyuncuların seçebileceği karakterler arasında bir kadın vardı, Chun-Li. Chun-Li dövüş oyunlarında oynanabilir ilk kadın karakterdir. Kendine ait bir hikayesi de olan Chun-Li bugün oyun ve film dünyasının en önemli figürlerinden biri haline gelmesinin yanı sıra oyun dünyasında da bir değişimi başlattı. Öyle ki ilk oyunu 1996 yılında çıkan ve daha sonra efsane haline gelen Tomb Raider oyun serisindeki ana karakterimizin Lara Croft olmasını da Street Fighter II’deki Chun-Li karakterine borçluyuz. 

Oyunun hikayesi filmden sonra zenginleşti:

Street Fighter, oyuncuların belirli bir hikaye çizgisinde dövüşerek ilerledikleri bir oyundur. Her karakterin kendi hikayesi ve kendi özellikleri vardır. Guile, Sagat, Ryu, Chun-Li gibi karakter vardı ama bunların yalnızca isimleri biliniyordu. Herkes bilir ki bir hikayenin derinleşmesi ve zenginleşmesi için o karakterlerin tıpkı gerçek hayattaki gibi adı ve soyadı olmalıdır.

Bu durum 1994 yapımı Street Fighter filmi ile birlikte değişti. Oyundaki hikaye çizgisi çok daha katmanlı hale geldi ve daha da önemlisi oyuncuların soyadları ortaya çıktı. Filmden sonra karakterler William F. Guile, Viktor Sagat, Ryu Hoshi, Chun-Li Zang olarak tıpkı gerçek insanlar gibi anılmaya başladılar ve bu da hikayenin çok daha zengin bir hale gelmesini sağladı.

Street Fighter karakterleri gerçek hayattan ilham alınarak tasarlanmıştır:

Street Fighter

Eğer zaten oyunlar dışında da dövüş dünyası ile az çok ilginiz varsa Street Fighter karakterlerinin bariz bir şekilde gerçek hayattan ilham alınarak tasarlandığını anlamışsınızdır. Balrog efsane boksör Mike Tyson, Fei Long ise baya baya Bruce Lee’dir. Ryu efsane karateci Masutatsu Oyama’dan ve Ken ise Amerikalı karateci Joe Lewis’tan ilham alınarak tasarlanmıştır. 

Pek çok kez Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmeyi başarmıştır:

Street Fighter

Street Fighter için ilklerin ve enlerin oyunu demek yanlış olmaz. En uzun süren dövüş oyunu serisi, en üretken dövüş oyunu serisi, en çok satan jetonla çalışan dövüş oyunu, en çok satan iOS dövüş oyunu, bir dövüş oyunundaki ilk kadın karakter gibi başlıklarda Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmış olan Street Fighter, oyuncularının kırdığı rekorlar sayesinde de Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’nda sayısız kez anılmaktadır. 

Nesilden nesile severek oynadığımız dövüş oyunu Street Fighter hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz sıra dışı bilgilerden bahsettik. Eğer hala Street Fighter oynamadıysanız, ne bekliyorsunuz?

Kaynak :
https://www.mentalfloss.com/article/64071/15-things-you-might-not-know-about-street-fighter

Başa dön tuşu