Çin Devlet İdaresi, Microsoft’un Activision Blizzard’ı 69 milyar dolara satın alma girişimini onayladı. Bu karar, AB ve Japonya dahil olmak üzere toplam 37 düzenleyicinin sesini duyurduğu bir sürecin ardından geldi.
Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma planı, oyun endüstrisinde büyük bir sarsıntı yarattı. Bu satın alma ile Microsoft, Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch ve Diablo gibi popüler oyun serilerinin sahibi olacak. Ayrıca, Activision Blizzard’ın 10 bin çalışanını da bünyesine katacak.
Ancak bu satın alma işlemi, kolayca gerçekleşmedi. Birçok ülke ve bölge, bu işlemin rekabet kurallarına uygun olup olmadığını inceledi. Bazıları, Microsoft’un bulut oyun pazarında hakim bir konuma gelmesinden endişe duydu. Bazıları ise, Activision Blizzard’ın içinde yaşanan taciz ve ayrımcılık skandallarına dikkat çekti.
“Тüm dünyadaki oyuncular, daha fazla cihazda daha fazla oyun oynayabilecek”
IGN’in haberine göre, Çin Devlet İdaresi, Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma girişimini koşulsuz olarak onayladı. Bu karar, Avrupa Birliği ve Japonya gibi bölgelerden gelen onay kararlarını takip etti. Böylece, bu işlemi onaylayan ülke ve bölge sayısı 37’ye yükseldi.
Microsoft’un bir sözcüsü, IGN’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çin’in Activision Blizzard’ı satın almamızı koşulsuz olarak onaylaması, Avrupa Birliği ve Japonya gibi bölgelerden gelen onay kararlarını takip etti. Böylece, bu işlemi onaylayan ülke ve bölge sayısı iki milyarı aşan insanları temsil eden 37’ye yükseldi. Bu satın alma işlemi, Avrupa Komisyonu’na yaptığımız son taahhütlerle birlikte tüm dünyadaki tüketicilerin daha fazla cihazda daha fazla oyun oynamasını sağlayacak.”
AB, İngiltere’den Engel Yiyen 68,7 Milyar Dolarlık Microsoft-Activision Anlaşmasına Onay Verdi!
Bu işlemi onaylamayan taraflardan biri de Birleşik Krallık’ın Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA) oldu. CMA, bu işlemin Microsoft’un henüz yeni gelişmekte olan bulut oyun pazarında tekelleşmesine yol açabileceği gerekçesiyle işlemi bloke etti. Microsoft ise, Birleşik Krallık’ın kararına itiraz etmeyi planladığını açıkladı. İşlem henüz ABD’de de onaylanmadı. ABD’nin Federal Ticaret Komisyonu’nun Ağustos ayında mahkemede kararını vermesi bekleniyor.
Kaynak :
https://www.ign.com/articles/china-approves-microsofts-acquisition-of-activision-blizzard