Geçtiğimiz günlerde faaliyete geçen Funpac, birinci etapta ‘hyper-casual’ oyunlarla küresel pazarlarda savını ortaya koymak istiyor. Bunun için Türkiye ve yurt dışından önde gelen oyun stüdyolarıyla da iş iştiraki muahedesi imzalayan Funpac, bu iştiraklerle büyümeye devam edecek.
Mynet oyun pazarına giriyor
Funpac grubu, yurt dışında taşınabilir oyun bölümünde dünyanın önde gelen firmalarında uzun yıllar çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönmüş profesyonel isimlerden oluşuyor. Daha öncesinde 12 yıldan fazla taşınabilir oyun deneyiminin yanında 6 yıla yakın Spil Games (Hollanda) Ülke Müdürlüğü yapan Funpac / Mynet Oyun Yayıncılık iş ünitesinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Aksoy, en büyük artılarının oyun pazarındaki bilgi birikimi ve sağlam bir finansal güç olduğunu söyledi.
Mobil oyun pazarında, bilhassa de hyper-casual oyunlar açısından ağır bir rekabet yaşandığını belirten Aksoy, yurt dışından da stüdyolarla mutabakatlar yaparak ortak çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Aksoy, “Biz Türk oyun geliştiricilere güveniyor ve dünya pazarına çok değerli oyunlar kazandıracağımıza inanıyoruz” dedi.
Pazardaki güçlü rekabet ortamından ötürü oyun yapımcılarının birtakım kriterleri aşmakta zorlandığını vurgulayan Aksoy, Funpac’in gerekli kaidelerde her türlü esnekliği sağlayarak takviye olacağını lisana getirdi.
Funpac, oyun yapımcılarının önünü açıyor
Dünya oyun pazarında rekabetin katbekat fazla olduğunu belirten Aksoy, bir oyunun bu ortamda başarılı olabilmesinin kaidelerini şöyle açıkladı: “Öncelikle oyunun tasarımı çok uygun ve dikkat cazibeli olmalı. Öteki yandan bir oyunun US APPstore’da top10’a çıkması için günde en az 50 bin civarında indirme sayısına ulaşması gerekiyor ki, bunun için de çok önemli bir bütçe aranıyor. Birden fazla oyun stüdyosunda bu maddi gücü bulma ve bunu büyümek için faal halde kullanabilme konusunda düşünce olabiliyor. Biz Funpac olarak bu işte nasıl başarılı olunacağını göstermek için oyun yapımcılarına koçluk, oyun dizaynı ve pazarlama konusunda her türlü takviyesi veriyor ve onlarla birlikte gelir paylaşımı modeliyle ilerliyoruz. Oyun yapımcılarının üzerinden yükü alıyoruz, onlara yalnızca oyunlarına odaklanıp daha da mükemmel hale getirmek kalıyor.”
Hyper-casual oyun dünyasından dikkat çeken sayılar:
Dünyada hyper-casual özelinde pazar hacmi 2-2,5 milyar dolar
Pazar 2017’de %61, 2018’de %485, 2019’da ise %68 büyüdü
Bayan oyuncular daha fazla ilgi gösteriyor (%55)
Hypercasual oyuncularin %70’ten fazlası oyunları diğer bir işle uğraşırken (TV izleme, konut işleri, otobüs bekleme ya da seyahat sırasında) oynuyor.
App store’daki her 10 fiyatsız uygulamadan 9’unu hyper-casual oyunlar oluşturuyor.