Küçükken bilgisayarda CS 1.6’nın ikonuna tıkladığımızda hep karşımıza o ikonik iki özel timden olan insanın fotoğrafı gelirdi. Bu oyunu o kadar uzun süre oynayıp da bunu merak etmemek olmaz tabii.
Counter-Strike serisi, son 10 yıldır Global Offensive ile FPS camiasında kendine bir krallık kurdu. Şimdi de o tahtı CS2’ye devredecek gibi görünüyor. Ancak CS’nin şu anki konumunda olmasının sebebi, hepinizin de tahmin edebileceği gibi tüm dünyada FPS oyun kültürünü başka bir seviyeye taşıyan Counter-Strike’ın 1.6 sürümü.
Özellikle Türkiye’deki oyuncuların gönlünde farklı bir yere sahiptir. Birçoğumuzun çocukluğuna, bazılarımızın gençliğine bazılarımızın ise yetişkinliğine denk gelen CS 1.6’yı internet kafede oynamanın verdiği hazzı hâlâ birçok oyun veremiyor. Gözünüzün önüne o beyaz tüplü monitördeki iki özel tim operatörü eşliğindeki CS 1.6 menüsü geldi mi?
Counter-Strike 1.6’nın ana menüsündeki bu adamlar gerçekte kim? Çizilerek yaratılmış karakterler mi, yoksa gerçek insanların fotoğrafı mı?
Oyunun ilk sürümü 1999 yılında piyasaya çıktığında bu görsel yoktu, ana menüde bir teröristin bir bilim insanını rehin aldığı bir görsel bulunuyordu. Daha sonra 2003 yılında Counter-Strike 1.6 sürümünün piyasaya sürülmesiyle oyunun geliştiricisi Minh Le, bu görseli değiştirmek istedi.
Kendisi bu görev için bir grafik tasarımcıdan veya fotoğraf stüdyosundan yardım almak yerine, Valve’da çalışan iki geliştirici arkadaşından yardım almayı tercih etti. Evet, CS 1.6’nın ana menüsündeki görselde yer alan iki adam, gerçekte oyunun geliştiricileri olan Minh Le ve Jess Cliffe’in arkadaşları.
Görselde yer alan adamlardan öndeki Dave Riller, arkadaki ise John Guthrie
Bu iki kişi, dediğimiz gibi CS’nin baş geliştiricilerinden olan Minh Le’nin arkadaşları ancak bununla da kalmıyor. Counter-Strike’ın büyük hayranı olan bu iki arkadaş, sadece hayran olmakla kalmayıp aynı zamanda oyunun bölüm tasarımında da çalışmışlar.
‘Bu adamlar kim?’ sorusu, bundan yaklaşık 5 ay kadar önce Twitter üzerinden bizzat Minh Le’ye sorulmuştu. Kendisi yıllardır oyuncular arasında merak konusu olan bu soruyu samimiyetle cevapladı:
“-Eğer sorun değilse, CS 1.0-1.6 menü ekranıyla alakalı bir sorum var. Fotoğraftaki karakterler gerçek mi, yoksa çizildiler mi? Eğer gerçeklerse kim olduklarını hatırlıyor musun?
+Oh evet, onlar gerçek insanlardı. Valve’ın çalışanlarıydı. CS’nin büyük hayranları ve bölüm tasarımcılarıydılar. Çok iyi çocuklardır. John Guthrie ve Dave Riller.”
Soru-cevabın devamında Minh Le’ye, görseldeki insanların kollarındaki özel tim armalarının gerçek ülkelerin özel kuvvetlerine ait olup olmadığı soruluyor:
Bu sorunun cevabı ise “Hayır, gerçek bir time ait değiller”. Bu kol armaları, Valve’da çalışan bir konsept sanatçısı tarafından yaratılan uydurma bir logoymuş, yani gerçek bir anti-terörist kuvvetini yansıtmıyor.
Minh Le’ye yöneltilen bir başka soru: Eskiden CS 1.6’nın menüsünde çalan müzik, günümüzde neden artık yok?
Bu soru-cevap aslında çok güzel bir nostalji turu sağlıyor bizlere. CS 1.6’yı çıktığı zaman oynayanlar hatırlayacaktır, ana menüde bu iki arkadaşı görürken aynı zamanda bir de müzik duyuyorduk. O müzik de yukarıda yer alıyor. Ancak şimdilerde yüklediğinizde herhangi bir müzik çalmıyor (Bu müzik, şu anda Counter-Strike: Condition Zero Deleted Scenes’de çalıyor).
Kendisine bu soru sorulduğunda başta hatırlamayan ancak sonra müzik atılıp dinleyince ne olduğunu hatırlayan Minh Le, şöyle cevap veriyor:
“Bu müzik, Valve’ın dışında bir çalışan tarafından yapılmıştı çünkü CS: Condition Zero Gearbox ve Turtle Rock gibi başka stüdyolar tarafından geliştirilmişti.”
Şu anda bu müziği CS 1.6’da duyamamamızın sebebi muhtemelen Counter-Strike: Condition Zero’nun başarısızlık hikâyesiyle bağlantılıdır. Eğer isterseniz, CS:CZ’nin trajik hikâyesini de anlatabiliriz, yorumlarda belirtmeyi unutmayın.
CS’nin geçmişten günümüze gelen başarısında bu iki geliştirici Dave Riller ve John Guthrie’nin de büyük payı var dersek abartmış olmayız. Kendileri, oyuncuların bildiği en tanıdık yüzlerden biri haline geldiler. Geliştiricilere böyle jestler yapılması gerçekten çok hoş.