Son devirde Microsoft ile Sony ortasında bir gerginlik yaşanıyor. Bunların temel sebepleri, şimdi FTC (Federal Ticaret Komisyonu) ve CMA (Rekabet ve Piyasa İdaresi Kurumu) tarafından onayın verilmemiş olduğu Activision Blizzard satın alımı ile irtibatlı olarak Microsoft’un Call of Duty markasının sahibi olacak olması ve Game Pass servisi oluyor.
Japon teknoloji devi, Amerika menşeli yazılım devinin satın alımları ile inhisar oluşturma yoluna gittiğini düşünüyordu. Buna ek olarak, Activision Blizzard şirketinin bünyesindeki kimi markaların tek başına kelam sahibi olabileceğini söyleyerek, Call of Duty’yi örnek göstermiş ile rekabet edebilecek bir oyun serisi yaratamayacaklarını lisana getirmişti. Hatta bu markanın, konsol tercihini bile etkileyebileceğini de kelamlarına eklemişti.
Sony birebir vakitte Game Pass servisinin de rakipsiz olduğundan ve bunun rekabete gölge düşürdüğünden bahsetmişti. Hatta Activision Blizzard üzere dev markaların oyunlarının servise gelmesinin, oyun kalitesini düşüreceğinden de yakınmıştı.
Microsoft tarafının ise bu tenkitlere karşılığı gecikmemişti. Tenkitleri haksız bulan Amerika menşeli yazılım devi, Call of Duty ve öteki oyunların sav edildiği kadar özel olmadığını ve rekabeti sekteye uğratmayacağını söylemişti. Rakibi Sony’nin iki yüzlü davrandığını lisana getirdikten sonra, Naughty Dog ve Bungie üzere kaliteli stüdyolara sahip olduğunu hatırlatmıştı.
Microsoft ile Sony Ortasındaki Gerginlik Büyüyecek Gibi
Ancak Microsoft ile Sony ortasında gerginlik biraz daha büyüyecekmiş üzere görünüyor. O denli ki Activision Blizzard satın alımına ait incelemenin bir modülü olarak Brezilya hükümetine sunulan uzunca bir dokümanda Microsoft, Sony tarafının oyunların Game Pass servisine gelmemesi için geliştiricilere para ödediğini tez etti.
Bahsi geçen suçlama, Sony tarafının Activision Blizzard satın alımına karşılık yaptığı tenkitleri çürütmek ismine hazırlanmış yirmi yedi sayfalık dokümanda yer alıyor ve Game Pass servisinin bu vakte kadar kaydettiği büyümeden Call of Duty serisinin Xbox konsollarına özel olmayacağının yinelemesine kadar her şeye temas edilmiş.
Yazılım devi, Sony tarafının tüm tasasının platforma özellik olduğuna işaret ediyor: Özel düzenlemelerin kullanımı, oyun kesimindeki varlığını güçlendirmek için Sony’nin stratejisinin kalbi olmuştu. Microsoft ayrıyeten, PlayStation pazar hissesindeki egemenliği ve dijital oyunların dağıtımında başkan pozisyonda bulunması göz önünde bulundurulduğunda, bu telaşların tutarsız olduğunu söylüyor ve Sony tarafının geliştiricilerin Game Pass ve rekabete dahil öteki abonelik servislerine içerik eklemelerine ve Game Pass servisinin büyümesine pürüz olmak için ödeme yaptığını da argüman ediyor.
Son olarak yazılım devi, Japon teknoloji devinin satın alımın rekabet etme beceresini engelleyeceğinden değil de Game Pass iş modelinin düşük fiyatla yüksek kalitede oyun sunmasının aygıt merkezli strateji ve platforma özel olmaya odaklanma ile elde edilmiş pazar liderliğini tehdit etmesinden korktuğunu belirtiyor.
Bakalım bu gerginliğin sonu nereye varacak? Microsoft tarafından ortaya koyulan telaffuzlara Sony tarafından nasıl bir karşılık verileceği elbette merak ediliyor. Gelişmeleri takipte olacağız.